Очаква се да има и други силни земетресения от 5 по скалата на Рихтер, съобщи кореспондентът на NOVA Антоанета Николова

„Трусовете в Италия продължават. Последният беше снощи в 20 часа местно време. Учените казват, че това е нещо като ефекта на доминото – всеки по-голям трус предизвиква серия от други. Предупреждават, че те ще продължат още 1-2 месеца и че ще има и други силни земетресения от 5 по скалата на Рихтер”, разказа кореспондентът на NOVA в Италия Антоанета Николова.

По темата

Хората в най-пострадалите села са евакуирани. Италианските власти са помолили пострадалите да отидат на хотел, за да не се чувстват изоставени и дори са готови хотелските структури да ги приютят през целия зимен сезон.

Извън епицентъра пътищата са затворени, училищата - също, няма електричество, няма вода. „Много хора още живеят в къщи, които са рискови, но предпочитат да останат там”, допълни още Антоанета Николова.

В Рим и в други големи градове също има сериозни разрушения, но в момента цялото внимание е насочено към епицентъра в село Норча. Няма човешки жертви, но хиляди са останали без домове.

Земетресението вчера е било най-силно, защото се е освободила 10 пъти по-голяма енергия, отколкото предишния път.

„Няма гаранция, че няма да има други, по-силни земетресения, не се знае и докога ще продължат”, заяви в студиото на „Здравей, България” проф. д-р Светослав Симеонов, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

По думите му с най-ниска сеизмична устойчивост са сгради, в които са правени сериозни преустройства – когато са премахнати носещи елементи.

Повече по темата гледайте във видеото.