ЕП ще гласува тази инициатива до края на годината

Европейският парламент готви инициатива - поданиците на Великобритания, гласували срещу излизането й от ЕС, да могат да си купят европейско гражданство, пише вестник "Таймс", като се позова на лидера на групата на либералите и демократите в ЕП и бивш премиер на Белгия Ги Верхофстат.

По темата

"Мнозина казват, че не искат да прекъсват връзките си с ЕС. Подкрепям идеята хора, които са граждани на ЕС и искат да съхранят европейското си гражданство, да могат да имат възможност да го направят", заяви пред изданието Верхофстат, пише БТА.

Според него е необходимо да бъдат уважени правата на гласувалите с "Не" на референдума, които са 48%. Той посочва, че ЕП ще гласува тази инициатива до края на годината, а след това планът трябва да бъде одобрен от всички държави членки на ЕС.

Първоначално тази инициатива била на евродепутата от Люксембург Чарлз Геренс, който предложил всички британци да получат "асоциирано" гражданство. По-късно евродепутатът предложил това да става за тези британци, които биха искали да запазят европейското си гражданство. Въпросът за плащането не е основният, тома е само детайл, посочил той.