Гринди бедстват близо до тясна пясъчна ивица в северния край на Южния остров на Нова Зеландия

Повече от дузина гринди са загинали, а много други продължават да бедстват близо до тясна пясъчна ивица в северния край на Южния остров на Нова Зеландия, въпреки усилията да бъдат върнати в морето, информира БТА.

В понеделник десетки екземпляри от вида бяха открити на плажната ивица Фаруел Спит на 90 километра северно от град Нелсън. До пристигането на спасителните екипи най-малко девет гринди бяха загинали.

Спасиха над 100 заседнали кита в Шри Ланка (ВИДЕО)

През нощта бедстващите животни бяха върнати в морето, само за да бъдат намерени отново на отдалечения плаж във вторник сутринта. Живите гринди са около 28, загиналите - 15.
Някои от заседналите животни са започнали да плуват, но други са блокирани недалече от брега, се посочва в изявление на говорителка на новозеландската Служба за защита на природата. Десетки спасители и доброволци се опитват да насърчат гриндите да отплуват.

Дружелюбна белуга позволи на водолаз да я погали (ВИДЕО)

Фаруел Спит представлява пясъчна ивица с дължина 26 километра, която се врязва в залива Голдън бей. На това място редовно бедстват морски бозайници. През 2017 г. близо 700 гринди бяха изхвърлени на ивицата, като 250 от тях загинаха.

Нова операция по спасяване на китове край Нова Зеландия

Феноменът все още няма обяснение. Според популярните хипотези причините са болест, грешки в навигацията, присъствие на хищници, екстремни метеорологични условия, топографски проблеми. Други смятат, че подобни събития са в резултат на човешка дейност, в частност на смущения, предизвикани от високочестотни сонари. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.