Не трябва да си продаваме културната продукция по този елементарен начин, като се казва, че няма пари да се направи нещо, каза в „Часът на Милен Цветков” Весела Христова-Радоева, председател на Асоциацията на културните мениджъри в България...

Група творци разпространиха писмо, с което недоволстват от начина, по който са избрани участниците във Венецианското биенале.


Не трябва да си продаваме културната продукция по този елементарен начин, като се казва, че няма пари да се направи нещо. Пледираме за прозрачност, не за това кой участва, обясни в "Часът на Милен Цветков" Весела Христова-Радоева, председател на Асоциацията на културните мениджъри в България.


Според художника Недко Солаков е много е важно България да участва в това Биенале, тъй като нашата страна е единствената европейска държава, която няма постоянно участие. По думите му министерството е длъжно да възложи на определени хора да представят страната.


Междувременно, Министерството на културата разпространи съобщение, че ведомството само потвърждава, че избраните български творци заслужават да участват и това е  частна инициатива.


Държавата не може да си измива така ръцете и да казва, че който има пари, той ще участва, контрира Недко Солаков.


На претенциите на колегите си избраният за участие в Биеналето художник Греди Асса отговори, че "когато човек не е в светлината на събитието, явно реагира така".


Весела Ножарова, зам.-председател на фондация "Изкуство – дела и документи" подчерта, че питането на групата творци е за начина, по който министерството менажира едно толкова важно събитие и че никой няма претенции към Греди.