Това каза за \"Здравей, България\", председателят на федерацията на хлебопроизводителите Мариана Кукушева...

Сивият сектор в производството и търговията на хляб е на път да доведе до фалити в бранша, каза за \"Здравей, България\", председателят на федерацията на хлебопроизводителите Мариана Кукушева.


Фирмите в сивата икономика са причина и за лошото качество на голяма част от хляба у нас.


Хлябът се прави от легални хлебопроизводители, сериозни инвеститори и в същото време се произвежда и от сивия сектор. Това са фирми, които или не са регистрирани по Закона за храните като дейност, или са регистрирани, но обявяват малки количества продукция, а останалата стока се движи без документи, подчерта Кукушева.


По думите й проучвания сочат, че сивият сектор достига до 35-40%, като до момента няма данни този дял да е намалял.


По време на криза \"сивотата\" в икономиката винаги се увеличава, категорична е Кукушева. Според нея няма кой да прогнозира какво ще се случи с цената на хляба, но при всички случай той ще е на достатъчно разумна стойност, за да може потребителят да си я позволи.