Според германските власти най-вероятно заразяването е свързано с фестивал в Хамбург, провел се в началото на май. На него са присъствали милион и половина души...

Епидемията от \"ешерихия коли\" се разраства. 12 държави вече са засегнати от бактерията, която уби 19 души в Европа.

 

Според германските власти най-вероятно заразяването е свързано с фестивал в Хамбург, провел се в началото на май. На него са присъствали милион и половина души.

 

Здравните власти са установили, че първият случай на заболял е бил само седмица след края на събитието.

 

В същото време германската полиция разследва и версията за умишлено заразяване. Следователи проверяват два ресторанта в северния град Любек, в които са се хранили 25 от заболелите.

 

Броят на новите случаи не нараства, съобщиха лекари. До момента заразените са 2000 души, повечето от които жени. Този факт означава, че източникът най-вероятно е в нещо, което дамите предпочитат повече в сравнение с мъжете, смятат експерти.

 

Германският канцлер Ангела Меркел защити решението на страната си да забрани вноса на краставици от Испания. Тя заяви, че в този случай властите са били задължени да информират обществеността.

 

Берлин и Мардид са се договорили да търсят компенсации за загубите от забраната на ниво Европейски съюз. Заради епидемията Унгария, която в  момента е ротационен председател на Общността, ще проведе в средата на юни извънредна среща на министрите на земеделието.