Уникалната апаратура се произвежда в Германия. Там екип на \"Календар\" провери как действа новата технология и какви са възможностите за лечение...

Роботи вече могат да извършват сложни сърдечни операции. За създаването на технологията са използвани похвати от автомобилостроенето.

 

Уникалната апаратура се произвежда в Германия. Там екип на \"Календар\" провери как действа новата технология и какви са възможностите за лечение. 

Оказва се, че елементи от автомобилната индустрия вече се прилагат и при лечението на кардиологични заболявания. Пример за това е роботизираният ангиограф.

 

С традиционния апарат в организма се вкарва рентгенопозитивен катетър, който изследва отвътре артерии и сърдечни кухини. Роботизираната версия обаче позволява много по-голяма гъвкавост и е в пъти по-прецизна.

 

Освен за диагностика на сърдечносъдови проблеми, новата апаратура може да се използва и за безкръвни операции. Влиза в тялото на пациента и поставя сърдечни стентове или сменя клапи с минимален риск за болния.

 

Освен това роботът може да спасява и онкоболни пациенти – прониква в близост до тумора и прекъсва кръвоносните съдове, които го захранват.