Германия предупреди гражданите си да спрат да консумират бобени кълнове, които се употребяват като съставка на салати...

Бобени кълнове, отглеждани в северна Германия, са най-вероятният източник на заразата с бактерията ешерихия коли, която уби 22-ма души. Министърът на земеделието на провинция Долна Саксония заяви, че има ясни доказателства, които водят към ферма южно от Хамбург. Тя вече е затворена, но здравните власти все още отказват да потвърдят категорично, че това е източникът.  


Германия предупреди гражданите си да спрат да консумират бобени кълнове, които се употребяват като съставка на салати. Резултатите от официалните тестове все още не са доказали със сигурност, че източникът на бактерията е във фермата в Долна Саксония, но всички признаци сочат към тях, отбелязват здравните власти.


Земеделският министър на провинцията съобщи, че резултатите от изследванията ще излязат днес. Много ресторанти, където хора са се хранили преди да се разболеят, неотдавна са получили доставки от бобени кълнове от един и същи доставчик.


Засега обаче вероятно няма да бъде отменено предупреждението да не се ядат домати, краставици, салати и марули. Епидемията от ешерихия коли ще е основна тема на днешната среща на здравните министри на Европейския съюз в Люксембург.


Очаква се на 17 юни да има извънредна среща и на земеделските министри. Няколко държави, сред които Испания, настояват да получат финансова помощ за своите производители на плодове и зеленчуци, чиито продажби се сринаха.