Той е осъден за престъпление като подбудител и помагач в извършено тежко престъпление...

Обявен за международно издирване български гражданин е задържан в Португалия, съобщиха от МВР.

 

За 34-годишния П.Д.-Кела, осъден за престъпление по чл. 116, ал. 1 т.9 от НК, има Европейска заповед за задържане. По информация от бюро СИРЕНЕ - Португалия, българинът е задържан вчера около обяд в гр. Каскайс.


34-годишният П.Д., с прякор Кела, бил обявен за международно издирване на 12 декември 2002 г. с червен бюлетин на Интерпол и с Европейска заповед за арест от 18 юли 2008 г. въз основа на влязла в сила присъда на Бургаския окръжен съд с наложено наказание 20 години лишаване от свобода.

Българинът е осъден за престъпление като подбудител и помагач в извършено тежко криминално престъпление. На 21 ноември 2002 г. към 17.00 ч. в Бургас той и двама негови съучастници смъртоносно раниха Д.С.- Мастара. При извършения оглед бе установено, че изстрелът е произведен от малокалибрена пушка, стреляно е от покрив на съседна сграда.

В хода на разследването бе изяснен и фактът, че за покушението П.Д. е получил сумата от 10 000 щатски долара. Ден по-късно П.Д. е напуснал страната ни с полет за Полша и до момента се е укривал. Предстоят съдебни процедури за предаването му на българските компетентни власти. /БГНЕС