Силните бури и проливният дъжд продължават да предизвикват хаос в цялата страна...

Италианските власти предупредиха за опасност от големи наводнения. Силните бури и проливният дъжд продължават да предизвикват хаос в цялата страна. Нивото на най-дългата река в Италия – По, се е повишило с 4 метра в град Торино. На хиляди хора е било наредено да се евакуират.


През последните две седмици над Италия се изсипват проливни дъждове. Най-тежко е положението в северозападната част на страната. Местните власти обявиха, че повишен риск от наводнения има от Милано до Венеция. Хиляди хора в ниските райони край Торино са били принудени да се евакуират. Днес, като предпазна мярка, са били затворени и училищата в града, както и тези в Милано. Повишено е нивото на тревога и в Неапол, където от няколко дни вали проливен дъжд. Футболните срещи бяха отложени, а руините на Помпей бяха затворени за туристи.


В петък, шестима души загинаха при наводненията в Геноа - най-големия град на северозападното италианско крайбрежие. Там хиляди магазини и обществени сгради бяха наводнени, а властите призоваха гражданите да се евакуират. Миналата седмица беше обявено извънредно положение в област Лигурия, близо до Тоскана, след като 10 души станаха жертва на силните бури,  валежите и калните свлачища. Геолози призоваха правителството спешно да изработи план за кризисни ситуации в случай на подобно природно бедствие.