Задава ли се нова емигрантска вълна от Гърция към другите европейски страни?

Задава ли се нова емигрантска вълна от Гърция към другите европейски страни? Този въпрос е все по-актуален с всеки изминал ден.

 

Докато гръцките политици продължават с пазарлъците около името на новия премиер, броят на младите хора, които искат да емигрират от Гърция расте.

 

Срещаме Дионисиос, Янис и Стефан в юридическия факултет на Атинския университет. 20-годишните момчета са колеги в трети курс и тримата планират да напуснат Гърция, след като приключат с образованието си. За разлика от политиците, младите гърци открито и зряло говорят за проблемите на страната.

 

В Гърция частни университети няма. Издръжката на всички висши училища идва от държавата. Затова младежките организации на политическите партии имат право да развиват дейност направо в университетите.

 

Някои от студентите в юридическия университет са членове на управляващите от ПАСОК. Други са на \"Нова демокрация\", трети на комунистическата партия. Янис разказва как младежките организации на партиите могат да се месят в избора на ръководства на отделните факултети. 

Според неофициална статистика 60% от младежите, които завършват висше образование в Гърция, не могат да си намерят работа. Ако имат късмет, част от тях получават възможност за реализация.