Бокова изрази увереност, че Съединените щати няма да спрат за дълго финансирането на ЮНЕСКО...

Организацията за образование, наука и култура на ООН – ЮНЕСКО - планира да намали разходите си и да създаде Фонд за спешни нужди.

 

Мярката се налага, след като приемането на Палестина за пълноправен член на организацията, доведе до спиране на финансирането от страна на Съединените щати и Израел, уточни генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. 

 

Според Бокова на ЮНЕСКО не достигат 65 милиона долара от бюджета за 2011-та година и организацията очаква предложения от страните-членки за запълване на тази дупка.

 

Ще продължим активно процеса на реформи и ще пестим, колкото е възможно, ще се постараем да намалим административните си разходи, заяви генералният директор.

 

Според нея създалата се ситуация е добра възможност да продължи реформирането на ЮНЕСКО.

 

Организацията е получила хиляди писма на подкрепа, включително с дарения, и сега разработва план как да събере още средства за дейността си.

 

Бокова изрази увереност, че Съединените щати няма да спрат за дълго финансирането на ЮНЕСКО, но добави, че ако две години поред Вашингтон не направи вноските си, ще бъде замразено правото му на глас при вземане на решения.