64-годишният Пападимус обяви, че поема поста в критичен за Гърция момент...

Дълговата криза донесе много проблеми на Гърция. В последните дни страната беше разтърсена и от политическа криза. Днес обаче най-накрая беше избран премиер. Това е бившият вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос.

 

След няколко напрегнати дни на преговори, 64-годишният Пападимус обяви, че поема поста в критичен за Гърция момент.

 

Лидерите на трите основни партии се нагърбват със създаването на преходно правителство на националното единство. За повечето гърци това е единственият начин и надежда страната да се измъкне от дълговата криза.

 

Лукас Пападемос ще оглави временния кабинет, за да бъде сигурно, че Гърция ще получи последните траншове и за да одобри нов пакет от помощи от страните от Еврозоната и партньорите им от международния валутен фонд в размер на 130 милиарда евро.

 

Лукас Пападемос се заема с едно от най-нежеланите дела в Европа в момента. Той е надпартиен, което в момента е основно качество за работата. Описван е от колегите си като тих, респектиращ – човек, който стои здраво на кораба разлюлян от силните вълни на кризата.

 

Той помогна на Гърция за нелекия преход от драхмата към еврото и се надява, че това е еднопосочен процес и че Гърция няма да напусне еврозоната.

 

Новият премиер не е депутат и кандидатурата му ще бъде изправена пред вот на доверие, което вероятно ще стане в понеделник. Все още не е ясна и точната рамка на коалиционното правителство.