Здравната каса пък вече няма да бъде задължена да сключва договори с всички болници.

През следващата година не се предвижда закриване на болници, но предстои сливане на държавните лечебни заведения. Това обяви здравният министър Стефан Константинов. Здравната каса пък вече няма да бъде задължена да сключва договори с всички болници.

През 2012-та Здравната каса няма да може да сключва повече договори с болниците, отколкото през тази година. Целта е да няма пренасищане на медицински услуги в определени райони. И още:
 
\"За всяка област ще имаме максимален брой специализирани болници, МБАЛ, в рамките, на които НЗОК ще може да сключва договори или да ползват ресурси от държавния бюджет\", заяви министър Константинов.

Всяка болница ще може да има еднодневен стационар. Условието за това е да предлага медицински дейности, по които касата плаща клинични пътеки за един ден.

С промени в закона ще се изпълнят миналогодишните критерии за минимален брой легла – 30 в специализираните болници и 60 за многопрофилните. Освен това – ще се реши къде в страната има нужда от високотехнологични клиники – например за инвазивна кардиохирургия или за трансплантации.

Още по темата – вижте във видеото.