На един от основните булеварди в Будапеща са се събрали около 100 000 души...

Десетки хиляди хора протестираха снощи в Будапеща срещу новата унгарска конституция. Според тях, тя представлява посегателство срещу демокрацията. В същото време управляващите отпразнуваха с гала вечер в операта влизането в сила на новия основен закон.

Организаторите на протеста под наслов \"Отново ще има република\" съобщиха, че на един от основните булеварди в Будапеща са се събрали около 100 000 души. Надсловът е свързан с разпоредба на новата конституция, по силата на която досегашната Република Унгария вече се казва само Унгария.

Опозицията обвинява правителството на Орбан и управляващата партия Фидес, която има парламентарно мнозинство от две трети, че приетите от тях конституция и закони подкопават демократичната система и засилват политическия контрол над съдебната власт, централната банка, вероизповеданията и медиите.

Европейският съюз, Съединените щати и международни правозащитни организации също критикуват политиката на унгарското правителство. Новата конституция, приета през април миналата година при бойкот на опозицията, влезе в сила на 1 януари. Според правителството с нея завършва преходът от комунизъм към демокрация, започнал през 1989 г.