Остарелите опасни сгради са много, но засега няма решение на проблема....

Блокове убийци, от които падат огромни облицовъчни плочи, заплашват минувачите в Русе. Остарелите опасни сгради са много, но засега няма решение на проблема. Със затопляне на времето инцидентите зачестили.

 

„Когато се правят предупрежденията, никой не взема отношение. Когато се случи, вече се тръгва да се търси отговорен по случая", каза Чавдар.

 

Височината, от която падат огромните късове е поне 40 метра. От Гражданска защита оградили с лента мястото. Така в заграждението обаче попаднала и вратата на фирма в приземния етаж.

 

„Вратата на офиса е точно там, където падат плочите. Сутринта си говорихме, ще си изгубим клиентите като ги изтрепят плочите тук", обясни Любомир.

 

На 3 метра от блока има детска ясла.

 

„Майки с бебешки колички с деца, падат около тях. Хората подскачат настрани, плюят си в пазвите, че им се е разминало. Един ден няма да се размине", страхува се Чавдар.

 

По закон безопасността на сградата обаче е ангажимент на нейните собственици. Хората във 16 етажната сграда нямат пари за санирането и.

 

„Ако се случи така, че те не вземат необходимите мерки, следва Общината със заповед на кмета да ги задължи в определен срок те да предприемат мерки. Ако това също не се случи, Общината за своя сметка трябва да извърши ремонта, след което да си търси разходите по съдебен ред", каза Спасимир Димитров – директор – Обществен ред и сигурност в Русе.

 

Тази формула обаче е неработеща, защото броят на опасните сгради е толкова голям, че ресурсът, който трябва да има Общината за ремонт, би надхвърлил общинския бюджет.

 

В Русе има регистър на опасните сгради. За съжаление, от Общината констатират, че с всяка година броя им се увеличава.

 

Репортер: Олга Василева