Мирът е важен, но гордостта ни също, казва Ким Чен Ун, поздравявайки военната доктрина...

За първи път новият лидер на Северна Корея говори публично, откакто встъпи в длъжност през декември. Това стана по време на парад в Пхенян, с който беше отбелязана 100-годишнината от рождението на основателя на комунистическата държава Ким Ир Сен.

Самата реч е изненада, тъй като за 18-годишното си управление баща му Ким Чен Ир е говорил от трибуната само веднъж, като е казал едно-единствено изречение.

Речта беше белязана с още един прецедент - Ким Чен Ун разговаряше свободно, смееше се и се шегуваше с военните и политиците на трибуната около него, отбелязват световните медии.

Ким Чен Ун изрази задоволство от военната доктрина на Северна Корея, като заяви, че времето, в което страната е можело да бъде заплашена, е приключило.

Мирът е важен, но гордостта ни също, допълни лидерът. Той обърна внимание и на икономическите проблеми, като подчерта, че на хората вече няма да се налага да затягат коланите.

Веднага след речта му се проведе и военен парад. На него беше показана и нова ракета, превозвана от камион, далеч по-голям от останалите. Анализатори обаче смятат, че ракетата е със среден, а не с голям радиус на действие. Това би означавало, че тя не е междуконтинентална.