Те говориха два часа и половина за икономиката, имиграцията и конфликта в Афганистан...

Очаквано ожесточен и силно емоционален дебат се състоя между съперниците на втория тур на президентските избори във Франция. Франсоа Оланд и Никола Саркози говориха два часа и половина, като основни теми бяха икономиката, имиграцията и военният конфликт в Афганистан. И двамата кандидати си оспориха първо определението "обединител на народа".

 

Оланд заяви, че иска да обедини французите и да бъде президент на икономическото съживяване и на справедливостта. Саркози обаче отвърна, че той е способен да обединява народа. Някои хора не само говорят за това, но и го постигат подчерта настоящият държавен глава.

 

Никола Саркози не пропусна да отбележи, че противникът му не може да сплоти френския народ, след като е допуснал неговите приближени да нападат действащ президент, да го сравняват с американския финансист и измамник Мейдоф и да твърдят, че митингите му приличали на митингите по време на Испания на Франко или на нацистка Германия.

 

В отговор Оланд подчерта, че Саркози трудно може да мине за жертва, за каквато се опитва да се представи. Очаквано кандидатът на социалистите атакува държавния глава по въпроса с безработицата и отстъпките пред Германия за бюджетния пакт. Саркози нарече твърденията на противника си лъжи и изтъкна липсата на управленски опит на Оланд.

 

Отговорът на Оланд беше насмешка и обвинение към Саркози, че е назначил приближените си навсякъде, във всички учреждения, министерства, префектури, административни органи на властта. "Това е лъжа, клевета, вие сте жалък клеветник", реагира Саркози.

 

Допитванията до общественото мнение показват, че на втория тур на 6-ти май Оланд ще спечели с 53-54 процента, въпреки че разликата между него и Саркози леко се стопи.