Машината с пътници на борда загубила радиовръзка след излитане за демонстрационен полет от Индонези..

Руски пътнически самолет с 46 души на борда изчезна мистериозно в небето над Индонезия. Машината модел „Сеперджет 100", произведен от компанията „Сухой", извършвал демонстрационен полет над Джакарта, съобщиха местните служби за сигурност.


Самолетът бил зареден с гориво, достатъчно за четири часа във въздуха.


"Машината е изчезнала от екраните в района на Богор, южно от столичния град. Издирването й продължава. Все още не можем да кажем дали е катастрофирала или не", заяви говорителят  на Националната агенция за спасителни операции Гагах Пракосо, цитиран от Би Би Си.


На борда вероятно имало и представители на Индонезийските авиолинии, поканени от „Сухой" да се включат във втория поред демонстрационен полет на самолета. Осем от тях са руски граждани.


В търсенето на самолета се включил хеликоптер, който обаче бил приземен, когато паднал мракът. Проверките за това дали „Суперджет"-а не е паднал на земята продължава.


Модерната машина може да превозва най-много 100 души. Тя е първата, произведена от „Сухой", която ще се използва в гражданската авиация. Проектът е разработен от дружество, чийто мажоритарен дял държи руската компания, но в нея влизат и редица други фирми, сред които италианската „Финмеканика".