За първи път американски президент одобри публично браковете между хора от един пол...

 

Барак Обама стана първият американски президент, който се обявява в подкрепа на еднополовите бракове. Обама направи това в телевизионно интервю в разгара на предизборната кампания. Държавният глава, който се бори за втори мандат в Белия дом, потвърди, че позицията му се споделя от първата дама Мишел Обама, вицепрезидентът му Джо Байдън и държавният секретар Хилари Клинтън.

 

След като в последните дни на няколко пъти успяваше да отклони темата за конкретната му позиция по въпроса за гей браковете, в интервю за телевизия Ей Би Си Барак Обама отговори категорично на деликатния за американското общество въпрос:

 

„Имах колебания, но в един определен момент реших лично за себе си, че трябва да гледам напред и да приема, че еднополовите двойки трябва да имат възможността да сключват брак" коментира президентът на САЩ.

 

Обама уточни, че влияние върху позицията му са изиграли и дъщерите му Малия и Саша, които имат приятели, чиито родители са с еднополови бракове.   

 

Организации, които се застъпват за правата на хомосексуалистите, приветстваха изявлението на Обама като "историческо", и изтъкнаха, че изразената от него подкрепа е "поредна огромна стъпка към осъществяването на обещаното в страната равенство".

 

Позицията му обаче едва ли ще се хареса на консервативните американци. Републиканският кандидат за президент Мит Ромни реагира мигновено и препотвърди своето категорично мнение против браковете между хора от един и същи пол.

 

В Съединените щати еднополовите бракове са разрешени в шест щата и във федералния окръг Колумбия, на чиято територия се намира Вашингтон. В 30 щата гей браковете са забранени законодателно.