При нужда на инспекторите ще помагат и полицаи...


Около 650 инспектори ще проверяват от утре дали забраната за тютюнопушене се спазва. При нужда ще им помагат и полицаи. Това съобщи преди минути в "Здравей, България" здравният министър Десислава Атанасова по повод на въвеждането на пълната забрана на тютюнопушене на закрити обществени места.

Въпреки че е пушач, Десислава Атанасова обясни, че била намалила драстично цигарите и пушела само по няколко на ден. Тя призова към европейско поведение във връзка с тютюнопушенето на закрити обществени места.

Още от днес можем да започнем без тютюнев дим, без да чакаме санкцията на закона от утре", допълни Атанасова.

Тя поясни, че хората могат спокойно да пушат навън, например в летни градини на ресторанти и алеи. Според нея законът ще се спазва, но си пожела не санкцията да бъде първопричината за това, а личната равносметка.

По повод пушенето на наргиле по заведенията, здравният министър категорично заяви, че законът забранява тютюнопушенето и че наргиле с плодови съставки, но без тютюн може да се пуши.

Десислава Атанасова заяви, че колкото пъти бъде установено нарушение, толкова пъти ще бъде съставен акт.

„Винаги, когато е необходимо, органите на реда ще се намесват. Съгласно Закона за здравето всички длъжности лица, общински власти и органи на МВР са длъжни да оказват съдействие на здравните инспектори при изпълнение на тяхната служба", допълни още Атанасова.

Целият разговор със здравния министър в „Здравей, България" гледайте във видеото.