Според тях трябва да се направи всичко възможно за избягване на гражданска война в Сирия.



Ангела Меркел и Владимир Путин са единодушни, че трябва да бъде направено всичко възможно за избягване на гражданска война в Сирия. Това беше основната тема по време на посещението на руския президент в Берлин.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че двамата с руския президент Владимир Путин са за политическо решение в Сирия.

„Неотдавнашното клане в Хула показа за пореден път колко ужасно е положението на хората и правата на човека в Сирия. И двамата сме съгласни, че искаме политическо разрешение и че планът на Кофи Анан може да бъде отправна точка. Трябва да работим с цялата си енергия и сила, особено в Съвета за сигурност на ООН, за изпълнението на този план и ако е необходимо, за разработването на други политически действия", заяви Меркел.

Според руския президент, в Сирия е възможно политическо решение, но е нужно търпение и допълни: „Ще направим всичко, което можем за разрешаването на този конфликт с политически средства. Намирането на политически изход беше основна тема в нашия разговор. Смятам, че това е възможно."

Путин призова да се помогне на плана на специалния пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан, за да се предотврати гражданска война и увеличаване на насилието в близкоизточната страна. Той подчерта, че Русия не подкрепя нито една от страните в Сирия, от които идва заплаха за гражданска война.