Д-р Цеков смята, че медикаментите за домашно лечение трябва да се плащат по диагноза...

Шефът на Националната здравно-осигурителна каса Пламен Цеков предлага списъкът с безплатни лекарства да отпадне и вместо него да се въведе нова схема за плащане на медикаментите – по диагноза.

 

В момента касата заплаща изцяло или частично над 1300 лекарства. Това е така нареченият Позитивен лекарствен списък. Ако влезе в сила новата система за заплащане обаче цените на медикаментите няма да се съотнасят към тези в други европейски държави, както досега.

 

„Това означава, че плащаш определена цена за определена диагноза, т.е. за хипертония, ако месечното лечение е 50 лева, заплащаме 50 лева, това, което е плащала касата до момента – без да се интересуваме от това кой медикамент ще бъде изписан на пациента и на каква цена", обясни д-р Цеков.

 

Според експертите по този начин ще се избегне повишаване на цените, по които касата плаща медикаментите. Въпреки това, вероятно ще има ограничения заради наличния бюджет.

 

Според ръководството на касата, новата схема може да заработи най-рано след няколко години.

 

Междувременно експертите напомнят, че за да се спестят средства, е възможно сега действащият списък да бъде съкратен. Това означава и по-малко безплатни лекарства за пациентите. Кога и как обаче, все още не е ясно.

 

Репортер: Деница Суруджийска

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.