По-голямото увеличение идвало заради добавката за зелена енергия...

 


От първи юли сметките за ток скачат в цялата страна.

Средното увеличение на дневната тарифа за трите електроразпределителни дружества ще бъде 13%. За нощна тарифа ще плащаме с близо 15 на сто повече.

По-голямото увеличение се обяснява с нарастващите количества на зелената енергия, която Националната електрическа компания е длъжна да изкупува.

Макар че експертите от държавната комисия намаляват цените на тока от слънце, вода и вятър,  количествата се оказват все по-големи. Заради това се наложило решението да се вземе в четвъртък вечерта.

Простите сметки показват, че ако сега имаме сметка за ток от 100 лева на месец и 80 са по дневна тарифа, а двайсет лева по нощна, след 1 юли вместо 100 лева ще плащаме 113 лева и 40 стотинки.

Парното и топлата вода поскъпват в шест града.

Най-голямо увеличението ще има във Велико Търново - с близо 7 на сто. В Русе поскъпването ще е с малко над 6%. Повече за топла вода и парно ще плащат и в Перник - с 5.9 на сто. В София увеличението е 3 %. Минимално поскъпване ще има в Козлодуй и Габрово. В седем града топлоенергията ще е по-евтина.

За софиянци новата цена също е изненада, тъй като от комисията първоначално бяха обявили, че скокът ще е половин процент.  Най-големи късметлии се оказват пловдивчани - там ще плащат с над 20% по-малко . Сметките на бургазлии ще намалеят с 14 на сто.

Столичани ще плащат повече и за студена вода. И пак изненадващо повече. Вместо 3% скокът ще е 5 на сто.

При газа няма изненади. Той скача с предварително обявените 4.8%.

Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев комисията не би могла да даде по-ниски цени   нито за тока, нито за парното нито за водата.

Народните представители от опозицията не скриха възмущението си от обявеното по-голямо поскъпване на електроенергията.

„Управляващите от ГЕРБ нямат очи и срам. Увеличението става по време на това правителство. Доходите на хората са замразени, за разлика от тези на висшите държавни чиновници. Ей, господа, вие управлявате вече трета година! Така ли лъжете хората на улицата?!" коментира червеният депутат Мая Манолова.

Министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев пък отвърна, че сега потребителите плащат сметката за подкрепената от Тройната коалиция идея за използване на зелена енергия.

Поскъпването на тока означава още лишения за българина.

Това са семейство Добрикови. Определят се като щастливци. Обясняват, че на фона на високата безработица и ниските заплати в Смолян, двамата работели в предприятие, от което получавали стабилни доходи. Те успяват да платят сметките си и да има достатъчно пари за храна. На почивка ходят веднъж или два пъти в годината.

Като най-големи те определят текущите си разход, като в зимния период най- страшни са сметките за ток. Семейство се отоплява с електроенергия и е имало месеци, в които сметката им е достигала 250 - 300 лв.

Казват, че новината за увеличението на тока е успяла да развали не само настроението им, но и планирания бюджет. Най-вероятно ще се наложи да се лишат от почивка и ремонт вкъщи.

Пенсионерите в Смолян също са доста притеснени.

Репортер: Инна Гълъбова

              Анелия Веселинова