Нели Куцкова коментира уволнението на Мирослава Тодорова...

„Висшият съдебен съвет наложи наказание, което накърни усещането за справедливост на цялата гилдия". Това каза в „Здравей, България" Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите в България, по повод уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

 

По думите й не става ясно каква е вината, а „когато наказваш някого, си дължен да му изясни защо го правиш".

 

Казусът с Мирослава Тодорова започна, когато министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов даде примери за забавяне на дела. Тогава той попита дали Тодорова, като е забавила конкретно дело, не е работила в полза на мафията в България. Последва реакцията на съдията, която  заведе дело за клевета срещу министъра.

 

Уволнението на Мирослава Тодорова не е влязло в сила, тъй като може да бъде обжалвано. Ако все пак то бъде прието окончателно, тя може да работи като адвокат и по думите н а Нели Куцкова „ще бъде блестящ адвокат".

 

„Системата ще загуби един добър съдия. Няма никакъв проблем тя да остане като председател на Съюза на съдиите до изтичане на мандата й", коментира Куцкова.

 

Тя обясни, че Съюзът на съдиите няколко пъти е излизал със становища, логично подписани от председателя. „За хора с по-примитивно мислене, човекът, който критикува е човекът, който се е подписал", допълни тя.

 

Куцкова определи наказанието като „неадекватно" и „неизяснено" и това според нея е причината да се появят съмнения.

 

Смисълът на уволнението е да стане ясно, че „който много приказва, има начин да му се затвори устата", обобщи говорителят на Съюза на съдиите.