Това твърдят членове на Висшия съдебен съвет...

Съдия Мирослава Тодорова не е могла да организира добре работата си, въпреки че тя не е била сред най-натоварените съдии, твърдят членовете на Висшия съдебен съвет. Тя е била „средно натоварен съдия".

 

Извънредно заседание на Висшия съдебен съвет се проведе днес, 16 юли. То беше свикано от министъра на правосъдието – Диана Ковачева, заради общественото недоволство и безпрецедентните протести на магистрати срещу уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

 

По закон членовете на ВСС нямат право да коментират казус, подобен на този на Мирослава Тодорова, преди наказанието да е влязло в сила, повод за днешното извънредно заседание бе дискусия на тема проблемите с натовареността на магистратите и забавянето на делата. Така или иначе отстраняването на съдия Тодорова бе коментирано. Бяха цитирани няколко нейни дела, в които тя е бавила мотивите си след произнасяне на присъдата години наред. Така на практика заради изтичането на законовата давност, подсъдимите на са изтърпявали присъдата си.

 

Членовете на ВСС изведоха и още една статистика – за последните 4 години 7 са наказаните магистрати с дисциплинарно уволнение. Според тях няма толкова сериозен казус, колкото този на Мирослава Тодорова, тъй като тя е бавила мотивите си по 4-5 години.

 

По темата дали Мирослава Тодорова е наказана два пъти за едно и също нещо се появи разнобой. Според някои от членовете на ВСС е прецедент да се наказва съдия за едно и също нещо два пъти. Според други обаче, това не е вярно.

 

Първото наказание с намаляване на заплатата на съдия Тодорова е било заради няколко забавени дела, а с течение на времето са се появили още такива. На практика тя е била уволнена заради това.

 

С течение на дискусията Лазар Груев обърна внимание на това, че проблемите с натовареността на магистратите и забавянето на делата датират от много години насам, но се обръща внимание на това едва сега, защото е наказан толкова известен съдия.

 

Оттук нататък предстои европейски експерти да направят проверка на натовареността на нашите съдии и да се търсят варианти да се преодолеят тези проблеми.

 

В същото време, от ДСБ се обявиха против политическата квота в така нареченото „правителство на съдебната власт". Те поискаха всички членове на Висшия съвет да бъдат избирани директно от съдебната власт.

 

Подробности очаквайте в централната емисия на Новините на Нова в 19 часа.

 

Репортер: Марина Стоименова