Причината е ограниченият бюджет, който не позволява д абъдат извършвани операции в чужбина...


Нашата система за ранно предупреждение не работи. Нашето разузнаване от години не работи и не би могло да работи, само като погледнем какъв е бюджетът на разузнаването – около 16 милиона”, това заяви за „Здравей, България” Николай Радулов – експерт по национална сигурност.

Според него тези пари не са достатъчни за операции в чужбина, по тази причина нашите специалисти само четат вестници. Заради това необходимите мерки по сигурността не са взети и не биха могли да бъдат взети.

От друга страна, Марин Лесенски от Института за регионални и международни изследвания заяви, че в момента не могат да бъдат отправяни обвинения, че някой не си е свършил работата по предотвратяването на извършения атентат.

Според Радулов обаче, ситуацията е по-различна:

 

„Концепцията на сегашните управляващи, а може би и на тези преди тях, е такава, че ние се задействаме, след като се случи случката.
 
„Много е вероятно наистина да има „шахид” – човек, който отива и се жертва, като се самовзриви. Засега натам вървят нещата и такава версия се разследва”, това заяви

Той допълни, че е трудно да се правят преценки по данните, които са налични до момента, но според него, на пръв поглед случилото се прилича много на атентата, извършен в Домодедово (московско летище, където на 24 януари 2011 г. бе извършен терористичен акт – бел.ред.).

Николай Радулов направи извода, че стандартната дейност на терористите през последните години не се е променила дори и на българска територия.

„По начало, противодействието на тероризма е нещо много сложно. След 11-ти септември самият тероризъм промени профила си на дейност, като от интензивни начини на работа по терористичните акции, мина на екстензивни”, допълни експертът.

Той поясни, че управляващите терористичните актове са много добре запознати с техническите начини на разкриване на информация за подготовка или провеждане на терористичен акт.

„Те не са тези надъхани шахиди, които отиват и се самовзривяват. Те са интелигентни и общо взето са завършили най-престижните университети в Щатите или Европа”, допълни още Радулов.

Той беше категоричен, че само един човек може да изпълни подобен терористичен акт, но предварителната подготовка е задължителна. А размерът на групата, която го подготвя зависи от страната, където ще се проведе атентатът.

 

Целият разговор в студиото гледайте във видеото.