Гласуваха 210 народни представители - 72 депутати - "за" , 136 - против

Поредният вотът на недоверие към кабинета „Борисов” беше отхвърлен от депутатите.

 

Гласуваха 210 народни представители. "За" гласуваха 72 депутати, против - 136, въздържали се – двама. „Синята коалиция” обяви още при внасянето на вота, че няма да участва в нито един дебат, нито в гласуването. Политическа партия „Атака” също не участва в гласуването.

 

В пленарната зала не присъства премиерът Бойко Борисов. Там бяха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, външният министър Николай Младенов, министърът на правосъдието Диана Ковачева, министърът на отбраната Аню Ангелов и регионалният министър Лиляна Павлова.

 

Преди началото на гласуването депутатите се оживиха от искането на независимия народен представител Яне Янев, които поиска почивка, за да може групата на „Атака” да бъде приканена на влезе в залата.

 

По време на гласуването се чуха и подвиквания от лявата страна на залата към един от независимите депутати.

 

Искането за четвъртия вот на недоверие към правителството на ГЕРБ беше внесено от 74 народни представители от БСП, ДПС и независими. Причините за него са  провалената политика на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи. В мотивите се посочва и отлагането за неопределено време на членството на България в Шенгенското пространство.

 

Припомняме, че  първият вот на недоверие, през октомври 2010 година, беше по инициатива на БСП и ДПС заради политиката в здравеопазването. Вторият вот срещу правителството на Борисов беше заради неуспеха на антикризисната политика, отново внесен от БСП и ДПС през юни 2011 г.

 

Месец след това беше иницииран и третият вот на недоверие за провал на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, провалено членство в Шенген, полицейщина и нарушаване на основни човешки права – със същите вносители.
 

БСП и „Атака” внесоха искане за вот на недоверие към кабинета „Борисов” в началото на април заради спиране на проекта за АЕЦ "Белене" и провалената енергийна политика. Обаче „Атака’ отхвърли подписите си и вотът не се състоя.

 

Репортер: Косара Михалкова