Лентата " Пиета" разказва историята на брутален престъпник, променен от появата на жена, която твърди, че е майка му

Филмът на южнокорейския режисьор Ким Ки-дук "Пиета" спечели голямата награда на кинофестивала във Венеция. Международното жури, начело с американеца Майкъл Ман, отличи лентата сред общо 18 номинации.

Лентата, победител на фестивала във Венеция, разказва историята на брутален престъпник, променен от появата на жена, която твърди, че е изоставилата го в детството му майка.

51-годишният режисьор Ким Ки-дук обяви, че е бил вдъхновен за творбата си от скулптурния шедьовър на Микеланджело, олицетворяващ неразривната връзка на майката с нейния син, но и непоносимото страдание. Ки-дук впечатли присъстващите и с певческите си умения.

Американските актьори Хоакин Финикс и Филип Сиймур Хофман бяха наградени заедно на кинофестивала във Венеция с "Купата Волпи" за най-добър актьор за ролите им във филма на Пол Томас Андерсън "Учителят", вдъхновен от живота на Рон Хъбард – основател на църквата на сциентологията.  

Самият Андерсън получи наградата на фестивала за режисура. За най-добра актриса беше избрана Хадес Ярон за ролята й в дебютния израелски филм "Да запълниш празнотата" на Рама Бърщайн.