На първи тур беше избран само съдия Камен Иванов от Апелативния съд в София

Съдиите избраха новия състав на  ВСС. На магистратите им бяха нужни 24 часа, за да стигнат до решение. Куриозното в случая е, че те отделиха едва 4 часа за изслушване на кандидатите. Останалите 20 часа магистратите спореха за процедурни правила и брояха бюлетини.

В 9 часа сутринта на 15-ти септември в зала 3 на НДК се събраха 441 съдии, за да изберат своите шестима представители в съдебния парламент. Магистратите успяха почти да напишат нов изборен кодекс преди да пристъпят към изслушване на кандидатите.

Така магистратите влязоха в тъмните стаички през нощта. В 3 ч. след полунощ стана ясно, че пак ще трябва да се гласува, защото на първи тур е избран само един от кандидатите – Камен Иванов от Софийския апелативен съд.

След балотажа на съдийските избори, точно 24 часа след началото на съдийското събрание, станаха ясни и имената и на останалите петима избрани - Юлия Ковачева от Върховния административен съд, Милка Итова от Софийски градски съд, Даниела Костова от Окръжния съд във Варна, Галя Георгиева от Апелативен съд Пловдив и Калин Калпакчиев от Апелативния съд в София.

В зала 3 на НДК обаче бяха останали едва около 40 души, които разбраха кой ще влезе в състава на Новия висш съдебен съвет. Дори част от избраните не бяха там, за да получат поздравления от колегите си.

Репортер: Надя Ганчева