Присъдите, произнесени 3 години по-късно, изненадаха родителите и прокуратурата

След три години Смолянският съд оправда лекарите, обвинени за смъртта на 4-годишната Никол Сурчева. Момиченцето почина в болницата през септември 2009 г., а като причина за фаталния край медиците посочиха усложнение от варицела.

Прокуратурата и родителите обаче обвиниха пред Темида четирима лекари за небрежност, защото по думите им те престояли три часа в спешното отделение без детето да бъде прегледано от специалисти на отделенията в болницата.

След дълги заседания и многократно отлагане на делото по различни причини едва на 4-ти октомври късно вечерта Окръжен съд Смолян оправда трима от подсъдимите  лекари.

Оправдателни присъди получиха личният лекар на починалото момиченце, както и двамата дежурни лекари в спешното отделение, преглеждали детето. И тримата отказаха да коментират решението на съда.

Почернените родители не можеха да повярват, че няма виновни за смъртта на детето им и единственият им коментар беше, че са разочаровани.

От прокуратурата са категорични, че ще обжалват присъдата.

„Не мога да го приема към този момент. Определено има пропуски и имаме сериозни доказателства, които подкрепят обвинителната теза. Има горни инстанции, надяваме се в крайна сметка да има справедливост“, категоричен е прокурорът по делото.

Обвинението към началника на Детско отделение в Смолянската болница е отделено в друго дело поради заболяване на лекарката.

Репортер: Анелия Веселинова