Единият се опитва да реформира армията, вторият да демотивира военнослужещия, допълни Цонев

„Това е най-военизираното правителство, в него има двама министри – Ангелов и Дянков. Първият прави реформи в армията, вторият се стреми да демотивира българския военнослужещ”. Това заяви бившият военен министър Николай Цонев пред „Здравей, България”, визирайки министъра на отбраната Аню Ангелов и финансовия му колега Симеон Дянков.

Според Цонев в Бюджет 2013 няма залегнало увеличение на фонд „Работна заплата”.

„Бюджетът за фонд "Работна заплата" не е променян от 2009 г.”, допълни Цонев.

„Още тогава е заложено увеличение на заплащането на военнослужещите. То е 35% за войниците и 25% за сержантите”, обясни Николай Цонев. „Ако това увеличение се случи сега, следва въпросът защо не е направено досега и къде са отишли парите, предвидени за това”, коментира той.

Николай Цонев каза още, че за 2013 година бюджетът на министерството е увеличен със 72 милиона, но тези пари са за увеличените осигурителни вноски и реално пари няма да стигнат до хората в армията.

„Цивилните работници в армията може би ще протестират след 11 октомври, когато има съвет за Тристранно сътрудничество”, предупреди Тодор Воденов от синдикат „Отбрана”, към КТ „Подкрепа”. „Има откъде да се намерят пари. Само ако министърът да подпише уволнението на един заместник-директор в „Арсенал”, могат да се намерят няколко милиона лева”, каза той.

Николай Цонев пък се похвали, че през 2008 – 2009 година не е поискал увеличение на бюджета на министерството и въпреки това е увеличил заплатите с 60%, като е оптимизирал изразходването на средства.

„Това правителство работи на принципа „проба-грешка”. Сега се започва с военните, същото ги очаква и полицаите и всички, които се пенсионират рано”, коментира Цонев.