По първоначални изчисления, за да заработи центърът, ще са нужни около 3 млн. лв.

„Столична община ни отпусна три помещения в ИСУЛ, където ще направим дневен център. Искаме всички родители на такива деца да дойдат в този център, за да им обясним какви права имат. За момента е предвидено в Центъра да има места за около 40 деца и техните родители. По първоначални изчисления за изграждането ще са необходими около 3 млн. лв., а времето, необходимо за изграждането му, е шест месеца. Зрителите може да се информират и на сайта www.decaohz.org”. Това заяви в сътрушния блок на Нова телевизия Пламен Делчев от Сдружението „Деца с онкологични заболявания”.


Той цитира данни на Националния раков регистър, според които над 180 деца годишно заболяват от онкологични заболявания.


Петя Александрова от Сдружение „Деца с онкологични заболявания” пък смята, че в болниците няма достатъчно психолози, които да дават съвети на родителите, както и да оказват психологична помощ на болните деца. Това е свързано и с малкото окнологични заведения в страната, където децата може да бъдат изследвани или лекувани, а именно – една болница в София и две клиники, съответно в Пловдив и Варна.


Петя Александрова заяви, че е много спорен въпрос дали е добре да се каже на детето за болестта още в началото.


Друг проблем е, че в България лечението на деца, болни от онкологични заболявания, не е напълно безплатно. Лошото в случая е, че през 2009 г. е отпаднало едно от основните лекарствата, нужни за лечението на болестта.


Повече по темата гледайте във видеото.