50 хиляди лева отпуска МФ за спасяването на археологическите находки край Бузовград

Наскоро край Казанлък археологът от Националния археологически институт при БАН Георги Нехризов започна работа по една от десетките гробници в Долината на тракийските царе. Преди време некрополът е попаднал под ударите на иманярите.

 

Днес ценните исторически находки се почистват и консервират. Камера на Нова телевизия влезе под земята в разчистената гробница. Казанлъшкият край е буквално осеян с исторически находки. Неслучайно районът постоянно страда от набезите на иманяри от цяла България, които вещо търсят ценни останки от бита на древните траки.


Гробницата край село Бузовград отдавна е разбита и претърсена. Днес, пет години след атаката, археолозите намират само един изкоп.


„Това е иманярски изкоп, който е разкрил купола, горната част на голямата тракийска гробница. Пред нея има малка, правоъгълна предгробна камера”, разказва доц. д-р Георги Нехризов – НАИМ при БАН.


Най-вероятно археологическите находки са от погребение на знатна фамилия, допълва археологът Георги Нехризов. Гробницата е една от общо 15 в Долината на тракийските царе.


Самата гробница и надгробната могила са изградени върху голямо селище, функционирало от средата на първото хилядолетие преди Христа чак до късното Средновековие. През най-късния период на това място се е оформил некропол, който днес археолозите постепенно разкриват.


Нехризов обяснява, че гробовете са от периода 12-14 век и в момента се документира един от частично съхранените гробове.


По-интересно за археолозите обаче е намереното под гроба тракийско ритуално огнище. Наричат ги с гръцкия термин „Есхара”. Най-големият подобен олтар - със страна три метра - е открит в древния град Севтополис отново в района на Казанлък.


В близките седмици екипът на Георги Нехризов ще изчисти гробницата от пръстта и ще я подготви за консервиране. Предвидени са 50 хиляди лева, с които археологическите находки край Бузовград да бъдат спасени. Парите са част от общо 350 хиляди лева субсидия от Министерството на финансите.


Средствата са за общ устройствен план на Долината на тракийските царе и за инфраструктура до историческите паметници. Доцент Нехризов разчита и на инициативата на местните хора. „Те имат желание да се направят туристически маршрути, да се свърже този обект с вече други известни в района и популярни”, допълва археологът.


А именно връзка на находките край Бузовград с древното тракийско светилище „Вратата на Слънцето”, което в днешно време събира хора от близо и далеч по време на пролетното и есенното равноденствие.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Николай Василковски