Според Фонда страната ни може да достигне ръст на БВП едва 1.5%

1.5% ще бъде ръстът на българската икономика през следващата година, огласи Международният валутен фонд.


Прогнозата се разминава с тази на нашето финансово министерство. Заложеното нарастване в бюджета за 2013 г. е 1,9 на сто.


На този фон идват и засилените опасения, изразени от представители на синдикати и работодатели, че разходите за следващата година на правителството може значително да надминат приходите.  


Според работодателите има риск разходите догодина да надхвърлят заложените в бюджета. Така може да се окаже, че държавната хазна ще излезе на червено.


„Той надценява разходите. Преди всичко над 6 и половина номинален ръст на бюджетните приходи и то при положение, че имаме икономика в стагнация, практически, за първото полугодие имаме данни за брутната добавена стойност, които очертават някъде около нулев ръст”, заяви Димитър Бранков от БСК.


От КТ "Подкрепа" също смятат, че няма досатъчно пари за социални нужди. „Мисля, че ще стигне до положение от средата на годината да се търсят пари, за да се удържи това, което е започнало да се прави”, заяви от своя страна президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев.


Синдикатите ще настояват за по-бърз и еднакъв за всички ръст на пенсиите.


От "Подкрепа" ще настояват още от средата на следващата година минималната работна заплата да стане 330 лева. Според работодателите ключови за изпълнението на бюджета ще са борбата с безработицата и увеличаването на покупателната способност.
Според профсъюза средната безработица, която се очертава за следващата година, е над 12.4%.


По-късно днес работодатели, синдикати и управляващи ще седнат на масата за консултации по параметрите на бюджета за следващата година.