Официално правителството не е потвърдило, но финансовият министър не е и отхвърлил възможността

Има шанс за коледна добавка за пенсионерите - по 50 лева за хората с най-малките пенсии и по 20 за останалите. Още няма официално потвърждение от правителството, но по думите на синдикатите, финансовият министър не е отхвърлил възможността. Това стана ясно на срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Освен това догодина наказателните лихви по закъснелите осигуровки може да паднат с 10 пункта, което е добра новина за работодателите.

След часове обсъждане на бюджета за догодина, стана ясно, че няма да има различни минимални заплати за отделните региони.

„Господин Дянков каза, че това екзотична идея, която отпада”, съобщи лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев.

Бизнесът се обяви против вдигането на минималната работна заплата. Според работодателите трябва да се заделят повече пари като буфер, в случай, че кризата догодина се задълбочи.

„Според нас резервът е недостатъчен и ще се стигне до дефицит”, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Профсъюзите, тъкмо обратното, искат още от януари минималната работна заплата да стигне 330 лева, както и да се увеличат майчинските.

От КТ „Подкрепа” предупредиха, че трябва да се преразгледа втория пенсионен стълб. Синдикатите предлагат натрупаните във втория стълб около 5 милиарда лева да се прехвърлят към НОИ.