Голяма част от жителите на селото са служили във военното летище край Бургас

Паметник на 5-тонен военен самолет МиГ-21 ще напомня на жителите на село Равнец за славното минало и 50-годишна история на военното летище край Бургас.


Изтребителят е последният оцелял след окончателното разформироване на летището и множеството ромски набези. Този самолет е развивал над 2000 км./час и е пазил морската ни граница шест години.  


След дълги перипетии и разрешителни от три министерства, благодарение на кмета на селото корпусът стигна до 5 метровия монумент в центъра на бургаското село Равнец.


„Наистина съм крайно удоволетворен и мисля че изразявам задоволството и на равничани”, хвали се кметът на село Равнец Христо Колев.


За поставянето на изтребителя помогнаха и 7 техници от авиобаза „Граф Игнатиево”, които за последен път провериха изправността на бъдещия паметник.


Наскоро се честваха 100 години на Българската авиация и по думите на старши лейтинант Стоян Паскалев „този самолет изпълняваше задачи и показ пред публиката и обществеността на България”.


Голяма част от жителите на Равнец са дългогодишни служители на бившата военна база. Някои от тях още пазят оборудване от 70-те години на миналия век.


Иван Скодров разказва, че спомените са много хубави, но „остана само носталгията по летището, по туй какъв живот живяхме навремето в село. Славно минало и ще го помним докато сме живи и ще го разказваме на нашите деца”.


Да види вдигането на самолета дойде и Стефан Георгиев. Дългогодишният старши механик по височинно оборудване с носталгия си спомни за миналото: „Младият пилот все пак се притеснява, и нашата задача е да го облека, да го успокоя, правим там някакви проверки, електрически, всичко да е в ред.  Това е спомен и то хубав спомен. Значи със самолет да се занимаваш, за мен е най-специфична работа от всяка друга професия”.


Подробности очаквайте в късната емисия на Новините на Нова от 23.30 часа.

 

Репортер: Елена Танева