Групата е изоставена и е принудена да плати допълнителна сума заради неуредени отношения

Поредна група български туристи е изоставена зад граница. Около 40 души в турския курорт Мармарис са без яснота кога и как ще се приберат. От хотела, в който са настанени, са им поискали допълнителна сума и са ги предупредили, че ако парите не бъдат платени, хората ще трябва да напуснат стаите си.

Пътуването е организирано от същия туроператор, който преди седмица не осигури полет на група туристи от Испания към България.
 
Българите пристигнали в турския морски курорт в понеделник. Първоначално ги настанили в тризвезден хотел, вместо в обещания петзвезден на първа линия. Неприятностите им обаче не свършили с това.

„Пристигнахме и всичко беше нормално. Вчера обаче дойде представител на „Он травел”, който каза, че не е заплатено от фирмата и трябва да го платим ние – 350 евро на човек, ако искаме да останем”, разказа за Новините на Нова един от потърпевшите туристи д-р Веселин Демирчев и допълни, че генералният мениджър на компанията е с изключен телефон.

Турските хотелиери заплашили да изхвърлят туристите, предимно възрастни хора, ако не заплатят незабавно дължимото от туроператора.

„Снощи се събраха гардове, представител на хотела. Той каза, че него не го интересува нищо, той си иска парите. Всеки ден молел „Он травел” да платят, те практически всеки ден му обещавали и не плащали”, допълва д-р Демирчев.

Групата има насрочен полет за събота, а туристите дори не знаят дали той е предплатен и дали ще се състои. Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов от своя страна увери пред Новините на Нова, че щом българските власти съберат точна информация за броя на потърпевшите в Мармарис, ще бъде организиран транспорт за прибирането им у дома.

„Имаме информация за 40 човека, които са в хотел „Блубей” в Мармарис. Опасенията ни са, че може да има други български туристи, обслужени от същата фирма, в други хотели в Мармарис. В момента се опитваме да установим точната им бройка, за да можем да направим всичко възможно в рамките на деня да бъдат изпратени автобуси според числеността им и да могат те да се върнат в България”, заяви за Нова ТВ Иво Маринов.

Той обясни, че от вчера вечерта телефоните на собственика и на изпълнителния директор на туристическата фирма са изключени и по тази причина връзка с тях не е установена.

По думите на зам.-министъра след проблемите с групата в Мадрид Комисията за защита на потребителите е направила проверка в офиса на туроператора в София и са били иззети необходимите документи.

Икономическа полиция също влезе в офиса. Днес ще бъдат пак там. От сряда текат проверки на НАП. Така че всички проверки спрямо фирмата се правят”, гарантира Иво Маринов.

Той посъветва всички туристи, които имат закупени екскурзии в чужбина, да проверят точно с коя фирма имат сключен договор и издаден ваучер.

По думите на зам.-министъра на икономиката в такива ситуации санкциите, които предвижда законът, са отнемане на регистрацията на туроператора и в зависимост от установените нарушения съответните административно-наказателни разпоредби, които предстоят да бъдат наложени.

Опитите на Нова ТВ да се свържат с „Он травел” останаха неуспешни.

Какви ще са следващите действия на властите спрямо туроператора гледайте в  централната емисия на Новините на Нова в 19.00 часа.