Това обаче е единственият шанс за хората със слухови увреждания да потърсят спешна помощ

Националната асоциация на работещите в спешната помощ се обяви против идеята за повиквания чрез SMS-и и организира протестна подписка в цялата страна. Според тях електронните съобщения ще увеличат фалшивите повиквания, които и сега затрудняват работата на екипите.

Над 200 повиквания постъпват на ден в Спешната помощ в Пловдив.

Ненка Ангелова е една от сестрите, които координират работата на докторите и линейките. Смята, че SMS-ите ще затруднят работата им. Няма да може да се прецизира конкретния случай, а също и местонахождението на нуждаещия се от спешна помощ.

„Получаването на един SMS с адрес и примерно с думите „Лошо ми е!“ не е нищо конкретно. Това доста ще ни затрудни. Още повече, че много се злоупотребява с телефон 112. Има много фалшиви повиквания”, коментира още медицинската сестра,

Така хората, които наистина се нуждаят от спешна помощ ще са най-потърпевши, защото ще чакат линейката с часове, предупреждават медиците.

Според лекарите SMS-известяванията, които бяха приети на първо четене с промените в Закона за Националната система за спешни повиквания, са неудачни, особено за неграмотните и възрастните хора.
 
Краткото текстово съобщение обаче е единственият шанс за хората със слухови увреждания да потърсят спешна помощ. Такъв е случаят с Анджела Акрамова, която не чува, не може да говори и е сама вкъщи. Няма и съседи, които да й помогнат.

Анжела е на мнение, че хора като нея имат нужда от такова повикване с SMS-и, защото в противен случай няма да имат връзка със Спешна помощ.

Репортер: Благой Бекриев