Той става 60 лева, съобщи вътрешният министър

От 1 януари порционът за храна на полицаите ще бъде увеличен с 60 лева, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Това вече е договорено и с петте синдиката, представляващи служителите на МВР.


Униформените ще получават и още допълнителни средства, които да компенсират липсата на по-високи заплати.


Повишението на доходите ще дойде в началото на 2013 г., когато униформените вече ще получават по 120 лева за храна вместо досегашните 60 лева.


Допълнително възнаграждение, при това със задна дата от 1 октомври, ще има и за още близо 30 хиляди служители, които работят на 12- и 24-часови смени.


За обезпечаването на всички работещи на смени униформени през следващата година са необходими 15 млн. лева, които вече са осигурени, увери Цветанов. Парите ще дойдат от извършените през последните години промени в системата.


Министърът уточни, че не може да се говори за пенсионна реформа в МВР, подобна на тази в Министерството на отбраната.


”Трябва да кажа че в МВР пределната възраст за пенсиониране е 60 години. Всъщност ние имаме пределната възраст, а и в края на миналата година беше увеличена, бяха увеличени годините за трудов стаж за пенсиониране – на 27 години. Така че в тази насока не се налага никаква друга промяна, която да се направи за служителите на вътрешните работи”, категоричен бе Цветанов.


Репортаж по темата очаквайте в централната емисия на Новините на Нова в 19.00 ч.