Първата среща ще се проведе на 12 октомври с ръководството на БСП

Президентът Росен Плевнелиев свиква консултации с парламентарно представените политически сили. Целта е да се обсъди евентуалната формулировка на въпроса, който ще бъде зададен на референдума за АЕЦ „Белене”. Първата среща на 12 октомври ще бъде с ръководството на БСП.

С подписите на повече от 500 хиляди българи беше поискано от Народното събрание да се проведе референдум за развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”.

Според президента предстоящият референдум е тест за демокрацията и не бива да бъде отлаган заради политическо противопоставяне и административни процедури. Държавният глава настоява за сериозен и експертен дебат, за да могат гражданите да направят информиран избор.

След БСП консултациите ще продължат с политическите ръководства на ГЕРБ, Движението за права и свободи, "Синята коалиция" и "Атака”.

Преди два дни стана ясно, че референдумът за АЕЦ „Белене” може да струва между 20 и 30 милиона лева. Финансовият министър Симеон Дянков повтори идеята на икономическия си колега Делян Добрев допитването да се финансира от държавните партийни субсидии, а не от бюджета.

Очаква се решението да бъде взето от Народното събрание. Ако не бъдат използвани за референдум за „Белене”, парите могат да отидат за здравеопазване, социални нужди и култура, обясни финансовият министър.