Йоана Кирова била замесена в инцидент с велосипедист

Депутатката от ГЕРБ Йоана Кирова получи акт за отнемане на предимство на пътя. Тя ще трябва да плати 100 лева, след като стана ясно, че е участвала в инцидент с колоездач на пешеходна пътека в центъра на София.


Първоначално се тиражира информацията, че Кирова е блъснала велосипедиста и е избягала. По-късно от КАТ уточниха, че нарушението на народния представител е станало пред погледа на полицаи. Пострадали няма.


Самата Йоана Кирова отрича джипът й да е имал съприкосновение с велосипедиста.


Тя ще обжалва наложената й санкция.

Депутатката от ГЕРБ Йоана Кирова тръгва с джипа си от паркинга на парламента. движи се по бул. „Цар Освободител”.

„В момента, в който навлизам на пешеходната пътека, пред мен изкача човек на велосипед. Аз подминавам, защото в този момент не можех да спра. Той минава зад мен и спира на тротоара”, разказа своята версия за случилото се Йоана Кирова.

В разказа й и официалното съобщение на МВР за инцидента има разминавания. Според депутатката човекът е бил на колелото си, а според полицията - велосипедистът е бутал колелото си.

На мястото на инцидента имало полицаи, разказва Кирова:

„Аз намалявам и полицаят ми казва да отбия, защото трябва да ми пише акт и това беше”, разказа още Кирова.   

От МВР още вчера разказаха в писмо за действията на полицаите по друг начин. Според МВР наистина е имало техни служители там, но те не са спрели депутатката. Предали сигнала на следващ патрул, който спрял джипа на Кирова метри по-надолу.

От въпрос на Антон Кутев в пленарната зала стана ясно, че през лятото и друг представител на ГЕРБ е участвал в катастрофа с велосипедист. Според сигнала на „червения” депутат кметът на Плевен д-р Димитър Стойков блъснал човек на колело. Според справката на полицията било обратното. Блъснатият бил кметът.

„При един пътен инцидент между кола и велосипед, вие сте наказали велосипедиста. Това вече е интересно. Това е находка. Всеки път ли когато има инцидент с човек от ГЕРБ някой ще трябва да не си свърши работата, за да не му вземат алкохолна проба примерно”, запита Кутев в парламента.

„Може би при вас е практика, когато карате и пиете и не ви се вземе проба, да смятате, че не сте пили”, отговори вътрешният министър Цветан Цветанов.

Цветанов даде пример с червен депутат от Ловеч, който преди две години е бил хванат да кара с 1,73 промила алкохол в кръвта.

„Мога да ви дам пример и с друг човек, който днес задаваше въпроси и е още в залата, който има безброй много нарушения”, допълни Цветанов.

„Когато от тази висока трибуна вицепремиер и министър на вътрешните работи отправя обвинение, че караме пили, трябва да излезе и да се извини”, призова Димчо Михайлевски.

Цветанов обаче не се извини.