Инсулините също се доплащат, алармират фармацевтите

Цените на медикаментите заплащани от Националната здравна каса може и да поевтиняват, но само в полза на касата. Пациенти, които до момента са получавали напълно безплатно препарати вече трябва да плащат.


Мнението е на фармацевти, които са разтревожени от това, че болните все по-често не купуват предписаните от лекарите препарати, а прибягват до заместители, които са безплатни.


Слава Жребинкова е с хронично заболяване и дълги години е получавала всеки месец своите капки за Глаукома напълно безплатно. От известно време трябва да плаща за тях.


„Едните капки, които взех сега за глаукомата бяха безплатни .Сега са вече са с доплащане 6,50 лв.”, оплаква се жената и обяснява, че а пенсионерите всеки лев е от значение.


Фармацевти не отричат , че на някои препарати има намаление, но обясняват, че то се отразява на реимбурсната цена - сумата, която Здравната каса заплаща на аптеките.


Георги Неделчев е собственик на аптека и дава елементарен пример – „ако едно лекарство струва 15 лева,10 лева ни плаща Здравната каса и останалите 5 лв. Ги плаща пациента. В момента цената на лекарството става 10 лева, пациента пак си плаща 5 лева дори вече и 6 лева, а останалата цена до 10 лева я плаща касата". По негови наблюдения около 30 на сто от т.нар. безплатни за пациентите лекарства вече се заплащат. Инсулините също вече имат доплащане, а преди бяха напълно безплатни”, допълва Неделчев.


Освен скандали, масова практика било пациентите да отидат при личния си лекар и да сменят препарата с друг, който съдържа същите съставки, но е безплатен.


Според фармацевтите родители на хронично болни деца рискуват правилното им лечение, защото трябва да заместят предписаното от медика лекарство с негов аналог. И дават пример с препарат за лечение на астма при децата. От безплатен той става 30 лева, впоследствие бива намален на 9 лв., но докато стане факт намалението по-голяма част от майките вече са заменили оригиналното лекарство с негов аналог.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Цеца Алексова