Според обвинението необмислена маневра на капитана е основната причина за корабокрушението

В Италия започна предварителното производство срещу Франческо Скетино – капитанът, сочен за основен виновник за трагедията с круизния кораб „Коста Конкордия”. След изслушванията съдът трябва да постанови дали да образува наказателно дело срещу Скетино, други петима членове на екипажа и трима висши служители на компанията корабособственик.

Твърде вероятно е капитанът да бъде съден за смъртта на 32-ма души, загинали при инцидента в началото на годината.

Според обвинението необмислена маневра на капитана в близост до брега е основната причина за корабокрушението. В тази връзка прокуратурата настоява за присъда в размер на 2 697 години.

Самият Скетино е категоричен, че не носи вина за трагедията и дори с действията си е предотвратил още смъртни случаи.

Днес стана ясно и че адвокатите на голяма част от пасажерите са готови с иск срещу компанията-собственик на „Коста Конкордия”. Споменаваната сума е 200 000 долара на човек, а по отношение на семействата на загиналите исканата компенсация е от 2 до 5 милиона долара.

Днешни събития в съдебната зала се случват на фона на продължаващата операция по изваждането на тежащия 114 000 тона круиз от крайбрежието на остров Джилио. Очаква се процедурата да бъде завършена най-рано през юни идната година.