Това става възможно с приетите промени в Закона за управление на територията

Собствениците на незаконни сгради, построени до 2003 г., получават нов шанс да ги узаконят. Това става възможно с приетите промени в Закона за управление на територията. Собствениците, които не разполагат със строителни разрешителни, ще могат да подадат документи за узаконяване в едногодишен срок.  

 
От амнистията най-вече ще се възползват притежателите на строежи без документи, разположени в селата или в квартали предимно с къщи. Там масово се строят незаконни постройки в дворните места. 
 
„Собствениците на остъклени балкони, които са ги построили до 31 март 2001 г., трябва да бъдат спокойни, защото те със сигурност ще попаднат в режим на търпимост”, обясни инж. Георги Даракчиев, зам.-началник на Дирекцията за национален строителен контрол.
 
Тези собственици не трябва да подават никакви документи, защото законът автоматично ще узакони строежите им. Удостоверения за търпимост ще се издават само за постройки без разрешителни, строени между март 2001 г. и юли 2003 г. Те ще се подават през следващата година до главния архитект на всяка община.
 
Още по темата гледайте във видеото.
 
Репортер: Георги Георгиев