Заетите в здравеопазването, транспорта и образованието са изложени на най-голям стрес

Лекари, учители и служителите в транспорта са подложени на най- голям стрес при работа. Това показват данните от доклад на европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. Стресът е сред най- често посочваните причини за заболявания и ниска производителност. Затова инспектори по труда ще влязат в близо 14 000 предприятия, за да проверят условията за работа.

Често в работата на д-р Добри Хазърбасанов всяка секунда е важна. Повечето решения трябва да се взимат на момента, защото често от тях зависи човешки живот.

Напрегнатата работа в кардиологичното отделение неизменно е свързана със стрес.

„Има някои спешни състояния, които изискват бърза и адекватна намеса, понякога стават усложнения, които искат бързо решение”, обяснява д-р Добри Хазърбасанов.

В такива ситуации опитът и самообладанието са изключително важни. Независимо от тях обаче стресът оказва влияние върху работата.

„Стресът оказва лошо влияние върху изпълнението на поставените задачи на работещите, води до чести отсъствия и риск от възникване на инциденти”, смята Виолета Добрева от Дирекция „Безопасност на труда” в Главна инспекция по труда.   

Освен в сферата на здравеопазването под стрес често са работещите в транспорта, хотелиерството, образованието и социалните дейности.

За да се намали напрежението при работата ни, инспекторите по труда започнаха проверки чрез въпросници до служителите в различни предприятия. След анализ на резултатите ще бъдат изпратени и конкретни предписания.

„За мен лично ще е интересно да видя какъв е резултатът, защото може да се окаже, че греша в подхода към хората и това е чудесен начин да се коригират нещата”, смятад-р Бойко Пенков, управител на болница.

Именно работодателят по закон е длъжен да осигури безопасна и спокойна среда за труд на своите служители. Освен за стрес инспекторите ще следят за физическо насилие и психически тормоз на работното място.

Репортер: Георги Георгиев