Ако се промени статута им на резерват, това може да доведе до масово застрояване на района

Жеравна, Котел, Копривщица, Мелник и други градове у нас са застрашени от бъдещо строителство.


Според предвиждани промени в Закона за културното наследство статутът на резерват на редица градове у нас ще отпадне. Те ще се превърнат в групови недвижими ценности, което според прокуратурата е силно притеснително.


Според експерти новият статут няма да гарантира достатъчна защита от строителни намеси, защото груповите паметници можело по-лесно да бъдат разделени и от тях да бъдат извадени индивидуални паметници. Докато резерватите имат стриктно определена територия и граници, които трудно се изменят.


Ако новите текстове бъдат приети, то с тях ще се отворят редица врати пред строители и иманяри, коментираха от държавното обвинение. Николай Соларов от Върховната касационна прокуратура каза за Нова телевизия, че в момента той й колегите му пишат становище срещу новите изменения на закона. По думите му някои от промените отварят вратички и пред иманярите.


Друга притеснителна промяна според прокуратурата е идеята директорите на регионални музеи сами да разрешават изнасянето на културни ценности от страната в рамките на ЕС. Досега това можеше да се случи с разрешението на министъра на културата.


От прокуратурата обаче подчертаха, че в момента се водят разговори с парламентарната комисия и с Министерството на културата притеснителните текстове да отпаднат или да бъдат преформулирани. В края на седмицата ще стане ясно дали това наистина ще се случи.


От своя страна министерството на културата отговориха, че с предлаганите промени в закона за културното наследство селища като старият Созопол, Копривщица и Мелник ще бъдат с най-висока степен на защита.


Още по темата гледайте във видеото.