Депутатите спориха дали в престъплението е замесен висш служител от ГДБОП

Замесен ли е висш служител от ГДБОП в случая с убийството на Мирослава от Перник? По този въпрос спориха опозицията и управляващите в парламента.

Повод за дебатите е докладът на временната комисия, която трябва да проучи случаи на полицейско насилие. Комисията е съставена от депутати на ГЕРБ и един независим народен представител.

Изводите в доклада им се разминават със заключенията на депутатите от опозицията, които направиха алтернативна комисия по случая с убийството на Мирослава и самоубийството на ключовия свидетел - Стойчо Стоев.

Комисията твърди, че е нужен по-строг контрол при конвоирането на лицата, заподозрени в извършване на тежки престъпления. В доклада се отбелязва и недобрата координация в действията на полицаите на място и представители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, участвали в разследването на убийството.  

Депутатите от опозицията нарекоха доклада на колегите си от ГЕРБ безобиден. Всички, работили в алтернативната комисия по убийството на Мирослава, изложиха съмненията си.

Според Иван Костов участието на ГДБОП по случая е вкарало паралелна линия на разследването. По въпроса със самоубийството на свидетеля Стойчо Стоев в жилището му, Костов попита: „Защо вътре влизат хора от ГДБОП да правят разследване, за което нямат компетентност?”

Костов прочете извадки от писмо на прокуратурата за натривки от барут по пръстите на Стоев.

„Неправилно изземване на натривките, негоден ацетонов разтвор. Той като е негоден как са проверени служителите на ГДБОП, стреляли ли са или не са стреляли? На тази база нито може да се докаже убийство, нито може да се докаже самоубийство”, смята лидерът на ДСБ.

Костов попита кого прикриват от ГДБОП и обясни, че прокуратурата трябва да отговори на следния въпрос: „Присъстват ли служителите на ГДБОП Валентин Цоновски, Симеон Димитров, Димитър Радков в списъка на служителите от ГДБОП, които имат право до конвоират задържани лица, подписан от Станимир Флоров?”

От участието на Валентин Цоновски в случая се поинтересуваха и от ДПС.

„Какво отношение може да има началник отдел „Тероризъм” в ГДБОП, всъщност с ранг заместник, как може да изпълнява ролята на конвоиращ и в негово присъствие по такъв фамозен начин да загине човек? Ще се намери ли орган в тази държава, който да разследва хипотезата, че висшето ръководство на тази структура е съучастно в престъпления?”, попита Христо Бисеров от ДПС.

Какво ли е видяло това дете във физкултурния салон, за да бъде такава разправата с него и такава мобилизацията за прикриването на случая?”, запита се и Георги Божинов от Коалиция за България.

Депутатите на ГЕРБ обвиниха опозицията в спекулации.

Заради изчерпване на времето гласуването на доклада беше отложено за следващата седмица.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Ина Гълъбова