Развитието на страната ни дава надежда за близкоизточния мирен процес...

Президентът на Израел Шимон Перес посочи България и Балканите като пример за разрешаването на конфликтната ситуация в Близкия Изток. На 22 октомври Перес се срещна с колегата си Росен Плевнелиев, който е на държавно посещение в Израел.

Според израелския държавен глава, развитието на страната ни дава надежда за близкоизточния мирен процес:

„Преди не много време, преди около 60-70 години, България беше част от свят, който изглеждаше непоправим. Но сега виждам една нова България, европейска, модерна, напреднала... Много хора са отчаяни, гледа се на Близкия Изток като на политически проблем, а не като на нова надежда. Като ви гледам – след като се случи във вашата страна и на Балканите – не трябва да се отчайваме.”

Във връзка с разследването на атентата в Бургас, израелският президент благодари на страната ни и на българските служби за положените усилия.

„България е много скъпа на Израел, защото тям бяха спасени десетки хиляди евреи от ръцете на нацистите и ние никога няма да забравим това... Имаше трудни моменти, в които България заставаше зад нас – особено последният случай от Бургас. Много уважавам това, което вие, вашето правителство и силите ви за сигурност сте направили, за да се погрижите за този случай както трябва”, коментира още Шимон Перес.

При посещението си в Кнесета президентът Росен Плевнелиев обеща, че страната ни ще доведе разследването до успешен край.

На срещите си с президента и с председателя на парламента, Плевнелиев потвърди готовността на страната ни да приеме израелски инвестиции.

Българският държавен глава покани израелските си домакини у нас догодина, за да се включат в честванията по повод 70-тата годишнина от спасяването на близо 49 хиляди български евреи от лагерите на смъртта.

Репортер: Деница Суруджийска