Парламентът прие и окончателния вариант за въпроса, на който ще отговаряме

Референдум за ядрената енергетика у нас ще има, реши окончателно парламентът на заседанието си в сряда.

 
Въпросът, на който ще трябва да отговаряме е „Да се развива ли ядрената енергетика чрез изграждането на нова ядрена централа?”
От формулировката на въпроса отпадна искането на БСП за съдбата на АЕЦ „Белене”, въпреки че левицата събра 540 хиляди действителни подписа именно с конкретното питане за „Белене”. 
 
Червените обвиниха управляващите, че махат най-важната част от въпроса.
 
„Няма как да излъжете никого. Кажете ми едно и също ли се казва в следните изречения: „Иван иска да се ожени за Мария” и „Иван иска да се ожени?”, запита лидерът на БСП Сергей Станишев.  
 
Ако въпросът със съдбата на „Белене” беше решен, сега държавата нямаше да губи ценни ресурси за него, заяви от своя страна министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. 
 
След тричасов дебат, 106 депутати подкрепиха формулировката на ГЕРБ за въпроса за допитването до народа. От БСП изобщо не взеха участие в гласуването.
 
От инициативния комитет, събирал подписи за „Белене”, обясниха че ще организират протести заради подмяната на въпроса им. 
Те следиха дебата по темата от балкона в пленарната зала. В началото на заседанието бяха предупредени от Цецка Цачева да не пречат с реакциите си на заседанието, а квесторите прибраха предварително подготвените им плакати. Въпреки това, те успяха да осъществят акцията си и да извадят част от постерите си.
 
Съпредседателят на „Синята коалиция” Иван Костов попита за колко години ще се откупи инвестицията за „Белене”. И сам си отговори: „За 117 години. Затова няма стратегически инвеститор...”. 
 
Костов попита и с колко ще се повиши цената на тока, за да се откупи за 15 години инвестицията във втора атомна централа.
 
Репортер: Ина Гълъбова